#6 – Kristian, vårt teammedlem i Ålesund – Melanomløpet 2020

#6 – Kristian, vårt teammedlem i Ålesund

I dagens blogg presenterer vi styrets siste medlem, Kristian i Ålesund.

Skrevet av Tone Skajaa Rye.

Sagt om folk fra Sunnmøre: «Vi samarbeider når vi kan og konkurrerer når vi må». 

Kristian bærer mye av disse kjennetegnene i seg. Den 37 år gamle trebarnsfaren og økonomen kommer fra Vartdal i Ørsta kommune og har bodd 10 år i Ålesund. Han er et arbeidsjern som følger lojalt opp når han først har forpliktet seg. En god samtalepartner, dyktig på økonomi, logistikk og ikke minst nysgjerrig og utforskende er noen av hans egenskaper vi i RFM har fått mye glede av. 

For to år siden fikk Kristian beskjed om at alle behandlinger som det offentlige helsevesenet hadde lov å tilby var prøvd uten å virke. Kreften hadde spredd seg til flere steder i kroppen. En mann i sin beste alder, som skulle hatt fremtiden foran seg, står plutselig foran et stup hvor alle drømmer og håp dras ned i dypet. 

Men Kristian er en fighter og en eksperimentell behandling ble redningen. Behandlingen er ikke godkjent i Norge, men ble godkjent i Europa og USA i 2015 for et tidligere sykdomsstadium, noe som er nok til at private sykehus kan tilby behandlingen i Norge. I søkene etter mer informasjon la Kristian merke til at Aleris Kreftsenter og onkolog Marius Normann tilbydde behandlingen. Den gikk ut på å styrke Kristians immunforsvar ved at det ble sprøytet inn et genmodifisert herpesvirus i kreftsvulstene. Denne behandlingen førte til at kreftcellene ble ekstra synlige, noe som igjen gjorde immunterapien effektiv og som førte til at hans eget immunforsvar kunne ta knekken på kreftcellene. Resultatene kom raskt, også i svulster som ikke ble injisert. 

Oktober 2019: Kristian og hans tidligere onkolog Marius Normann på nordisk melanomkonferanse i Göteborg, der de holdt innlegg om sine erfaringer med behandlingen. Marius har nå sluttet på Aleris og startet Kreftklinikken AS.

Kristian oppsummerer:

  • Jeg har hele veien forsøkt å ligge et skritt foran, ha planen klar for ulike scenarioer. 
  • Mitt råd til alle som blir alvorlig syke er å ta kontroll selv, eller la noen nær deg gjøre det, og samarbeid med de ulike legene. Sett deg inn i sykdommen din og søk etter informasjon. Min erfaring er at legene verdsetter en pasient med forventninger. 
  • Jeg var heldig som traff en kreftlege som var villig til å prøve noe nytt, han hadde både vilje og mulighet til å behandle meg “off-label”. I tillegg var vi prisgitt støtte fra melanomlege på Radiumhospitalet samt min lokale onkolog for behandling av eventuelle bivirkninger. Legemiddelprodusenten oppga også at det var trygt. 
  • Et klart råd fra meg er å holde seg i aktivitet og ha en sunn livsstil. 
  • Samtidig må en forsøke å nyte livet så godt en kan mens en kan, og det krever mer enn før å opprettholde en god balanse i livet.
  • Det verste med dette er å vite om de som kommer etter meg og ikke blir gitt samme mulighet – her må man finne og forstå informasjonen, og enten ha god råd eller en god helseforsikring/behandlingsforsikring. Behandlingen har som så mange andre i Norge fått avslag på bruk i offentlige sykehus “på grunn av manglende dokumentasjon”. Men dette har i hvert fall banet vei, og behandlingen gis nå både på Aleris og Kreftklinikken. 

Kristian har lenge ønsket å bidra som pasientadvokat, men sykdommen har krevd sitt og det har ikke vært plass til så mye mer enn å reise frem og tilbake til Oslo for å få behandling og være sammen med familien. Men en ting Kristian alltid har prioritert er å holde kroppen i god form. Når man googler Kristian kommer det ene sportslige bildet opp etter det andre. Enten klatrer han opp på en av de vakre fjelltopper i Sunnmørsalpene eller så ser man ham løpende i marka eller på løpebanen. Kristian er helt klar på at løping og fysisk aktivitet bidrar til å styrke immunforsvaret. Sport og fysisk aktivitet har alltid vært en viktig del av Kristians liv og er det fortsatt. 

Kristian på løpetur i fjellet.

Jeg traff Kristian første gang da vi møttes i korridoren på Aleris hvor begge mottok behandling. På forhånd hadde jeg hørt historien hans og lest noen ganske velformulerte, rørende og ikke minst inspirerende innlegg på vår lukkede FaceBook-gruppe. Inntrykket ble ikke mindre sterkt i vårt møte, hvor han på dette tidspunktet var usikker på hvordan sykdommen ville utvikle seg. Kristian er en meget sympatisk og hyggelig fyr og det har vært en stor glede å følge med på hans sterke reise gjennom sykdom, behandling og nå RFM.

Categories: Blogg, Uncategorized

Post Your Thoughts

Close

Spørsmål?

Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål