#5 – Møt Mette – Vårt Teammedlem i Bergen! – Melanomløpet 2020

#5 – Møt Mette – Vårt Teammedlem i Bergen!

Det berømte Sitatet fra Astrid Lindgrens Pippi Langstrømpe «Det har jeg aldri prøvd før – Så det klarer jeg helt sikkert» Er veldig beskrivende for alt det personen i dagens presentasjon foretar seg!

Skrevet av Tone Skajaa Rye.

Mette på 49. Er ei blid og omsorgsfull mamma født og oppvokst i Stavanger men som flyttet tidlig hjemmefra for å studere. Hun har siden vært bosatt i Bergen med sin mann og sønnen, som nå er blitt 14 år. Hun er også mamma til to voksne bonusbarn. Hos Mette startet historien med en føflekk under brystet som begynte å verke. Etter hjemkomsten fra en av hennes mange sydenturer våren 2015 oppdaget mannen hennes en mistenksom føflekk som hadde skiftet utsende. Da hun endelig kom seg til legen, valgte legen å haste innkalle henne direkte til sykehuset for å få føflekken fjernet. Kun få dager senere mens hun var på jobb, mottok hun den nedslående telefon beskjeden om at hun hadde fått Malignt Melanom – eller det vi kaller føflekkreft.

Etter å ha gjennomgått utallige operasjoner, strålebehandling og mange sykehusinnleggelser, hadde nå Kreften spredd seg til flere steder i kroppen og det lot seg ikke lengre gjøre å fjernes. Da ble Immunterapi hennes store redningen! Etter å ha mottatt Immunterapi  i 1,5 år eller Pippi medisin, som Mette har valgt å kalle den hjemme, lever hun nå med stabil sykdom på stadie 4 og har hatt veldig god effekt av medisinen. Dette har nå resultert i at kreften ligger i dvale og er under kontroll. Hun har hatt behandlings pause i 2 år og blir nå tett fulgt opp med kontroller og CT skanninger hver 3. måned, for å forsikre seg om at medisinen fortsatt gjør jobben sin. Mette føler seg heldig over å hatt så god effekt av medisinen. Hun valgte tidlig å kalle immunterapien for Pippi medisin, slik at det skulle bli enklere for sønnen å forstå, som den gang bare var 9.år. Behandling med immunterapi handler i hovedsak om å utnytte pasientens eget immunforsvar til å angripe kreftceller og dette er jo ikke så lett å forstå for et lite barn.

Mette har alltid elsket solen, og hun solte seg så mye som mulig helt til hun ble syk. Det var svært viktig for henne å alltid være brun og hun leide ofte solarium hjemme og hun kunne ta sol hver dag i lange perioder. For Mette og 86 prosent av melanom tilfellene skyldes sykdommen for mye soling. Det å forby solarium og lære folk opp til å «være blid uten å være brun» har vært en av Mettes viktigste kampsaker. Når man Googler Mette – dukker det flere avis oppslag opp – Hvor hun forteller sin historie. Dette gjør hun for å advare i håp om at noen kan ta lærdom av hennes historie.

Artikkel om Mette i BA: Klikk her«

Sitat fra Mette:

«Når man er ung føler man seg udødelig. For meg hjelper det ikke å være etterpåklok, men kanskje andre kan dra nytte av mine råd og erfaringer. Tenk om jeg hadde hatt den kunnskapen og informasjonen jeg sitter inne med i dag, da hadde jeg nok vært litt mer påpasselig og tatt vare på huden min»

Jeg traff Mette første gang i Brussel under en MPNE-kongress (Melanom Patient Network Europe). Vårt første møte var preget av smil, latter, varme og omsorg.  Senere skulle Mette også vise seg å være ei meget oppegående og dyktig formidler. Mette er blant annet ansvarlig for Melanom pasienter og pårørendes lukkede FB gruppe. I denne gruppen er ingen spørsmål dumme og man kan få lov til å tømme sine frustrasjoner over mangt og meget som møter en pasient i vår situasjon.  Mette tar som moderator i gruppa varmt imot alle nye medlemmer og svarer medlemmer på sin varme og omsorgsfulle måte.

I RFM og Melanom løpet har Mette og Kristian fått hoved ansvaret for å lage denne bloggen og Mette er den som i stor grad setter farge og følelser på innleggene.  Hennes gode og varme vesen fører og til at hun lett får kontakt med folk – noe vi merker har gitt oss medvind fra sponsorer og andre viktige samarbeids partnere.

 

Categories: Blogg, Uncategorized

Post Your Thoughts

Close

Spørsmål?

Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål