#2 – Hva er Melanomløpet – Melanomløpet 2020

#2 – Hva er Melanomløpet

Melanomløpet 2020 blir arrangert av 5 pasienter som alle er rammet av føflekkreft, den verste formen for hudkreft. I Norge har sykdommen lenge blitt kalt føflekkreft, men omtales stadig oftere som melanom, som også er den internasjonale betegnelsen.

Sykdommen brakte oss til Melanomforeningen (tidl. Føflekkreftforeningen), som er vår samarbeidspartner. Vi skulle gjerne vært foruten sykdommen, men ikke de sterke vennskapsbåndene den har gitt oss.

Tatt i betraktning at Norge er et opplyst land og så langt unna ekvator, er det forunderlig at vi er i verdenstoppen både på forekomst av nye tilfeller (ca 2300 per år) og dødelighet (ca 300 per år) av melanom. Det er også den kreftformen som øker mest. Vi ønsker derfor å øke forståelse og kunnskapen om forebygging av sykdommen, som er en lumsk og aggressiv kreftsykdom. Mange tilfeller kan nemlig forebygges med gode sol-vaner som riktig bruk av solkrem med høy faktor, dekke seg til med klær, hodeplagg og solbriller, samt ta pauser fra solen midt på dagen, og for all del unngå solarium.

Flere studier viser også en klar sammenheng mellom fysisk aktivitet og kreft generelt, og slik ble ideen om Melanomløpet til. Ideen tilhører Tone Skajaa Rye – og sammen med Ula, Mette, Kristian og Roald stiftet vi i desember 2019 den ideelle organisasjonen «Running for Melanoma». Vi valgte å stifte vår egen forening på grunn av friheten det gir for avvikling av arrangementet og til å fordele overskuddet til det vi anser som mest effektivt. Overskuddet skal i sin helhet gå til forskning og forebyggende arbeid/prosjekter som kan forebygge melanom. Dermed håper vi at både overskuddet, oppmerksomheten og den økte kunnskapen som løpet medfører – kan bidra til å snu den negative utviklingen.

Løpet avholdes i Kristiansand 9.mai 2020 og er åpent for alle som melder seg på. Av distanser kan en velge mellom 3, 5 og 10 kilometer, med eller uten tidtaking. Start og slutt ved parkanlegget Tresse. Vi gir beskjed når løypene blir godkjent, og oppdaterer hjemmesiden med løypekart og beskrivelse. Foreløpig ser det ut som at alle distanser blir ganske flate/enkle, spesielt den korteste. Har du uansett bestemt deg for å delta? Løpet har lav terskel, vi venter både de som går og de som løper så fort de kan. Er du usikker på distanse kan du selv endre denne frem til påmeldingen stenges. Vi setter stor pris på alle som melder seg på nå!

Vårt første løpsarrangement er lagt til Kristiansand fordi Tone og Ula bor i byen, og fordi Sørlandet er landsdelen med flest tilfeller/diagnoser i Norge. Hvor de kommende løpene skal foregå er enda ikke bestemt, men vil alltid avholdes i melanom-måneden mai. Vi håper på mange som vil tilbringe dagen eller helgen sammen med oss. Om ønskelig kan du også se og benytte deg av vår gunstige hotellavtale.

Har du spørsmål, eller vil bidra som frivillig eller sponsor? Ta kontakt med oss på Facebook eller post@melanomlopet.no. En pengegave på VIPPS 586775 verdsettes også høyt.

Løvetannblomsten blir ofte brukt som et symbol for melanom, og gir et passende bilde på hvordan melanom oppfører seg. Tenk at du finner en løvetannblomst med alle frøene intakt og prøver å knuse alle frøene inne i håndflaten. Du tenker det ikke kommer flere nye blomster fra denne planten, men om et frø blir ført av sted med vinden, vil det mest sannsynlig slå rot i nærheten eller på en annen plass lengre unna. Melanom oppfører seg noe lignende. Oppdages sykdommen på et tidlig stadium og primærsvulsten blir fjernet, er oddsene for at kreftcellene sprer seg mindre. Oppdages sykdommen for sent kan den med tiden spre seg og prognosene bli betraktelig verre. Om du ser en løvetann på en gressplen, er det umulig å ikke oppdage den. Melanom derimot, kan virke harmløs og ikke så lett å oppdage, den kan også gjemme seg og holde seg skjult i kroppen. Løvetannblomsten finner du sjeldent helt alene men i klynger, standhaftig sammen med andre. Slik tror vi også mennesket fungerer, spesielt når man rammes av alvorlig sykdom.

 

Categories: Blogg

Post Your Thoughts

Close

Spørsmål?

Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål