#4 – Møt Roald Nystad – Melanompasientenes viktige stemme – Melanomløpet 2020

#4 – Møt Roald Nystad – Melanompasientenes viktige stemme

I dag fortsetter presentasjonen av medlemmene bak Melanomløpet, denne gang av bergenseren og grunnleggeren av Melanomforeningen (tidl. Føflekkreftforeningen) – og livsnyteren – Roald Nystad. Dette innlegget er skrevet av vår leder Tone Skaaja Rye.

Som leder av RFM (forkortelse for vår forening «Running for Melanoma») har man ett stort privilegium, nemlig å kunne velge på øverste hylle over hvem man ønsker å samarbeide med. Så når ingen ringere enn Roald Nystad sier ja til å være med på å arrangere løp i Kristiansand, ja da må man føle seg litt stolt og beæret.

Roald Nystad er 74 år – pensjonist og stolt erkebergenser – gift med Elin Kirsten i 52 år – har to barn og fem barnebarn.

Roald Nystad fikk diagnosen føflekkreft for 12 år siden, og vet hvordan det føles både å frykte døden og å savne kunnskap. Dette behovet var nok en viktig drivkraft som førte til at Roald bestemte seg for å starte en pasientforening; Melanomforeningen (tidligere Føflekkreftforeningen).

Den pensjonerte skipsmegleren og rederisjefen har valgt å bruke store deler av sin pensjonisttilværelse til å hjelpe andre. Han og konen Elin har valgt å bo i Thailand 4 måneder i året og er faddere for flere fattige barn som følges opp økonomisk og hjelpes med skoleutstyr – I tillegg bidrar de på byens universitet som har 45.000 studenter, holder foredrag om logistikk og hjelper med å lære dem engelsk. Elin og Roald tar med seg brukte PC-er fra Norge, som doneres til fattige studenter, HIV barnehjemmet og til Sjømannskirkens barnehjem i Pattaya. Totalt er det blitt nesten 250 PC-er i løpet av 5-6 år.

I tillegg til 3 år som styreleder/daglig leder i Melanomforeningen har Roald styreverv/lederverv i ulike organisasjoner knyttet til pasientrettigheter, både nasjonalt og internasjonalt – Roald fungerer også som brukerrepresentant i NAV og i sammenhenger hvor melanompasienter skal få behandlet tilgang på nye medisiner.

Roald har sto tro på at god fysikk øker immuniteten og er derfor opptatt av å ta vare på kroppen sin. Som 73-åring gjennomførte han et av verdens tøffeste race, nemlig «Ironman» i 2019 – Han planlegger og gjennomfører også hvert år sykkelturer med Sjømannskirken i Pattaya, 30-35 deltakere (snittalder i midten av 60 årene) som sykler 700-800km i løpet av en uke. Roald vil selvsagt være til stede på Melanomløpet 9. mai i Kristiansand – og ønsker å vise at det aldri er for sent å starte opp med trening.

Da jeg selv fikk diagnosen malignt melanom i 2017 ble Roald en viktig person som alltid stilte opp på telefon med gode råd og trøst. Man blir aldri avvist av Roald og han har alltid tid til en prat – Hos Roald blir alle behandlet på samme måte, man blir alltid behandlet med ydmykhet og respekt. Det betyr mye å føle seg så godt ivaretatt når man får en alvorlig kreftdiagnose, og dette vet Roald. Han er en aktiv likeperson og har mye kontakt med mennesker som har fått en kreftdiagnose – Han er en utrolig viktig person for mange, ikke minst for oss «pasientkollegaer», familie, nære venner og oss i styret for RFM.

Vi gleder oss til du skal vende nesen hjemover fra «SOLENS LAND» Thailand og sette kursen mot Kristiansand slik at vi kan fortsette prosessen og gjøre oss klar til å arrangere Norges første og beste Melanomløp.

Categories: Blogg

Post Your Thoughts

Close

Spørsmål?

Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål